dimarts, 18 de juliol del 2017

CARTA DE WAGNER EN EL MONASTIR DE MONTSERRAT


Reproduïm integrament un article del diari ARA  de 13 de juliol d'aquest any,  signat amb les inicials N. on s'explica tot l'itinerari que una carta autògrafa de Richard Wagner va seguir fins arribar al Monastir de Montserrat




La Biblioteca del Monestir de Montserrat ha rebut una carta autògrafa del compositor Richard Wagner (Leipzig, 1813-Venècia, 1883). Datada el 1881, està escrita en tinta blava sobre paper i redactada en francès. A la missiva, Wagner es dirigeix al director del diari El Periódico Ilustrado Español i fa referència al cavaller del cigne, el protagonista de la seva òpera Lohengrin. El compositor també hi parla de “la fusió entre l’art de la vida real i el sentiment religiós”.
La carta va ser adquirida en una subhasta en memòria dels pioners protowagnerians catalans Marsillach, Letamendi i Pena, que van introduir la wagnerofília a Catalunya a mitjans del segle XIX. Segons l’informe de la casa de subhastes, era propietat de Joaquim Marsillach (Barcelona, 1859-Caldes d’Estrac, 1883), crític musical i amic del compositor. De fet, Marsillach va ser un dels artífexs de la propagació de la música de Wagner a Catalunya i va fundar el 1870 la Societat Wagner.
Marsillach va morir el mateix any que Wagner, sense descendència. Va deixar la carta i altres béns a la seva assistenta, que la va entregar a l’arquitecte Cèsar Martinell (Valls, 1888-Barcelona, 1973). Aquest la va regalar a un col·leccionista de Barcelona, que en va ser l’últim propietari. Ara es conservarà a la secció de manuscrits de la Biblioteca del Monestir de Montserrat, on hi ha alguns dels documents més antics d’Europa. A banda d’aquesta carta, a Catalunya n’hi ha constància de dues més de Wagner: una es troba a l’Institut del Teatre de Barcelona i l’altra a la Biblioteca de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada